Drypp, drypp, jeg sugler…

Salt karamell Tones kaker og andre søte saker

Hei alle sammen!

Salt karamell må jo være noe av det mest fantastiske som finnes!!! 

Det tar litt tid å lage skikkelig, men himmel og hav… Jeg får vann i munnen bare jeg tenker på det…

image

Dette er hinsides godt som kakefyll, i makroner, i varm sjokolade, i gjærbakst, på is, på pannekaker og ikke minst å spise med en skje! Mulighetene er uendelige! 

Men er hellig overbevist om at hvis jeg hadde hatt mulighet så hadde jeg spis hele gryta alene hahahah!!!!! 

Det er en error på oppskriftskortet for tiden, så jeg får ikke skrevet det der.
Derfor må jeg bare skrive alt her  og beklage at det da ser litt rotete ut :/

200 gram sukker
5 ss smør
4 ss vann
2 dl kremfløte
4 klyper salt

* Rør sammen sukker og vann i en gryte med tykk bunn. Sett gryten på høy varme uten å røre i den. Hvis du føler du må røre så kan rulle litt rundt på gryten. Det å ikke røre vil gjøre at sukkeret ikke krystalliseres.
* La sukker og vann kose seg i bobler i til sukkeret smelter og etter en liten stund har sukkeret blitt til en gylden karamell.
* Når sukkeret har smeltet og er gyldent , se tips 1, skrus temperaturen ned for å få kontroll på temperaturen. Tilsett smør og rør det inn. Ja, nå er det på tide å røre og platen kan settes på medium varme.
* Hell forsiktig i fløten, litt av gangen. Det vil frese godt i gryta nå så ikke ha ansiktet rett over! Når all fløten er i skal karamellen småkoke i 2-3 minutter. Se tips 2.
* Nå skal saltet røres inn. Det som er med salt er at smaken kommer frem litt sent. Så hvis du smaker (pass på for det er varm!!), så ikke hell opp i mer med engang. Normalt vil 4 klyper holde veldig greit.
* Når jeg lager salt karamell til spesielle anledninger pleier jeg å sile blandingen før jeg heller den over på glass. Dette for å få bort eventuelle sukkerklumper. Men til vanlig bruk så gidder jeg ikke det. Har ikke tid til å vente, hehe!
* Glassene/beholderen må være lufttett. Kan fint oppbevares i kjøleskapet en god uke. Hvis den ikke blir tom før den tid 😉
* Hvis du skal bruke den salte karamellen etter den har stått i kjøleskapet så kan den tas ut en times tid før den skal brukes. Da er den ikke så hard ved servering.
Eventuelt så kan du varme den opp og servere en lunken herlig karamell,mmmm luxus!!!

Dette er en perfekt gave dersom du skal i et selskap, til jul eller rett og slett bare gi en liten oppmerksomhet til noen.
Ha den salte karamellen i et pent glass med lokk og knytt et fint bånd rundt. Voila! Hvem hadde vel ikke blitt glad for dette? 🙂 Bare husk å si til mottaker at det må stå kaldt dersom det ikke blir spist opp der og da.

Tips 1: Jo mørkere du lar karamellen bli jo mer kraftigere og bitter smak blir den.
Tips 2: Dersom du vil ha en mer satt/kompakt salt karamell, til f.eks kakefyll, så kan den koke i 4-5 minutt. Så kort oppsummert, jo lengre du koker den jo mer seig blir den. Vær også klar over at karamellen vil sette seg enda mer når den blir avkjølt!

Stikkord:

Oppskrifter av
Tones kaker